2007-09-13

Miljö och glesbygd

Nu mullrar det i glesbygden (SvD). De som har långt till arbetet eller närmaste butik ogillar förslaget om höjd bensinskatt. Samtidigt kan man läsa att svenska forskare har starka bevis för att bilavgaser dödar fler än trafikolyckor (DN). Jag är generellt emot höjda skatter. Det skattetryck vi har idag är alldeles tillräckligt, tack så mycket, men ett högt skattetryck betyder också att staten har ett väldigt kraftigt styrmedel.

Jag såg en intervju med Al Gore för några veckor sedan där han förde fram den något kontroversiella idén att avskaffa inkomstskatten helt för att i stället dra in precis samma belopp via miljöskatter. Ju mer jag tänker på det, ju bättre blir det. Signalerna till individen kan ju inte bli tydligare:

- Arbete lönar sig.
- Att värna om miljön lönar sig.

Signalerna till industrin blir helt rätt också eftersom det blir betydligt högre marginaler på miljövänliga (obeskattade) produkter.

De som bor i glesbygden skulle naturligtvis tvingas att omvärdera ett och annat. Kanske dags att köpa en miljövänligare bil (som därmed blir mycket billigare i drift), flytta närmar jobbet, eller börja cykla? Telecommuting kanske blir ett alternativ för många?

Även om Al Gores idé inte blir verklighet så är den höjda bensinskatten bara början. Alla bör fundera allvarligt redan nu på vilka åtgärder som kan vidtas för att minska utsläpp av koldioxid. Det kommer att bli mycket dyrare framöver. Förhoppningsvis sänks inkomstskatten i motsvarande takt. Förhoppningsvis...

Inga kommentarer: