2007-09-12

Bidrag och jämnställdhet

Nu kommer äntligen vårdnadsbidraget. Det var på tiden tycker jag. Jag upphör aldrig att förvåna mig över de argument som används mot införandet. Det anses bl.a. vara en kvinnofälla och en försämring för barnen. Jag kollade upp lite siffror från SCB. De grundar sig på statistik från 1998 men jag tror inte att de förändrats i nån nämnvärd utsträckning sen dess.
Personer som jobbar med barn i riket:

Män
5857

Kvinnor
98008

Det går alltså nästan 17 kvinnor på varje man i barnomsorgen! Detta är tydligen inte någon kvinnofälla. Varför är det OK att ta hand om andras barn men inte OK att ta hand om sina egna?

Personligen tror jag att vårdnadsbidraget kommer att innebära tre saker:

  1. Barnet får mer tid med sina föräldrar

  2. Könsfördelningen hemma blir jämnare än i barnomsorgen

  3. Vi kommer längre ifrån vänsterns dröm om att alla ska formas till liktänkande och lättmanipulerade får (tack Merit Wager)

Det som saknas tycker jag, är ett socialt skydd som är jämnbördigt med det man har när man arbetar (inklusive t.ex. tjänstepension) samt att samhället accepterar att föräldrarna gör en otroligt viktig insats när de tar hand om sina barn.

Länkar:
DN
SvD

5 kommentarer:

stefan_harneback sa...

Hej!
Jag kan bara instämma med det Mats Fält i Tyresö komun säger, varför knyta detta

bidrag till barnets ålder?
Detta bidrag vore mycket mer perfekt att ge från barnet är 0 år. Då skulle man

kunna använda detta för att erätta den möjlighet föräldrar har att som idag ta

ut erättningsfri föräldraledighet första året för att på så sätt spara

föräldradagar tills barnet blir äldre.
Personligen, och jag tror många med mig, tycker nog första året är viktigast att

ha barnet hemma full tid och som det är idag också enda sättet då det är en

ettårsgräns på många dagis. Sedan kan föräldraledigheten/föräldrapennningen tas

ut senare då barnet är större och då även lättare att ha för fadern. Under

första året är barnet väldigt knutet till mamman pga amning etc.
Detta tycker jag skulle vara mycket bättre!
Sedan kan ju vårdnadsbidragets storlek på 3000 skr oskattade pengar också

diskuteras. Kanske i lägsta laget men betydligt bättre än inget val alls.
Stefan Harnebäck ..
---

Monika sa...

Menar du allvar? Nej, det är klart du inte gör! Ingen kan ju vara så dum och korkad att man tror att någon, man eller kvinna, kan leva på 3000 kronor i månaden.
Kul med ditt ironiska inlägg!

Thomas sa...

Monika, du tror alltså på fullt allvar tror att alla familjer består av ett enda barn och att barnpassning måste utföras genom att en förvärsarbetande ger upp sin försörjning och stannar hemma?

Du kanske skulle vidga dina vyer lite?

På dagis går det typiskt en anställd på fem barn. Med samma förhållande ger det 15.000 per månad, skattefritt. Nu är inte många som har fem barn upp till tre år men jag känner flera som har många barnbarn och jag känner andra som gladeligen skulle ta hand om grannens barn om de fick möjligheten att stanna hemma hos sina egna.

Dessvärre känner dessutom ett antal som tvingats att helt avstå inkomst p.g.a. sitt val att vara med sina barn när de var små. Hör och häpna, men alla gillar faktiskt inte att sätta barn på dagis innan de fyllt fyra!

Om jag nu vill vara hemma med mina barn eller lösa omsorgen på nåt annat sätt än dagis, då är 3000 kr per barn väldigt mycket mer än 0 kr som det är idag. Eller hur?

Dagis kommer ju inte att försvinna. Det här ger bara ytterligare en valmöjlighet. Vad är det för fel på det? Varför ska jag behöva acceptera ett system där vi tvingar våra barn till kollektiv uppforstran?

Ironi? Nej, jag skulle inte tro det.

Migrapolis sa...

Varför ska obligatoriet om en god kollektiv och socialdemokratisk uppfostran á la Alva Myrdal avskaffas. Nu har allt Alliansen gått för långt, tänk om några barn skulle växa upp och lära sig tänka och, hemska tanke, lära sig tänka kritiskt och avslöja "den svenska modellen".

stefan_harneback sa...

Bara för att nyansera ..
Dagis skall nog inte ses som något negativt. MEN olika barn har olika behov och alla barn är olika! Och så även vuxna, 'believe it or Not' ;) ..
Och Tvång i alla former är nog att ses som negativa, som att lägga alla ägg i samma korg! Tappar man den riskerar man att alla går förlorade. Och få människor är som högproducerande hönor och levererar 300 ägg om året ...
Lagom mycket dagis till respektive barn och föräldrar och vi kan balansera systemet!
Sedan finns det även mycket annat med med barnomsorg som kan förbättras och så även för föräldrar och andra vuxna barn :) ..
Mvh Stefan Harnebäck ..