2007-10-09

Miljö, pengar och EU

Miljön kostar pengar och även om man älskar växter av alla de slag så kommer man inte att hitta det träd där pengarna växer. Ett samhälle som avsätter mycket pengar till miljön måste prioritera dessa utgifter bland alla andra utgifter. Vård, skola, ja ni vet. Det jag vill säga är att om det går dåligt för landet så går det dåligt för miljön. Det ligger ungefär i paritet med kulturen. Man skär gärna där när pengarna börjar tryta.

Pengarna som kan avsättas till miljö är således beroende av två saker. Hur mycket pengar som staten kan ta in i skatteintäkter och hur mycket utgifter staten har. Miljöpartiet, om de nu verkligen värnar om miljön, borde erkänna att det är så det förhåller sig.

De senaste decenniet har det blivit allt tydligare hur miljön är ett globalt problem. Visst kan vi i Sverige föra våran kamp för en bättre miljö på olika sätt men det vore ansvarslöst att inte deltaga på de större arenorna. En sådan arena där vi verkligen kan göra våran röst hörd och få genomslag för våra idéer är EU. De vet att vi har ett långt framskridet miljötänkande och har flera gånger tidigare lyssnat till vad vi har att säga. Runt om i Europa har andra miljöparti varit väldigt positiva till EU. Även här borde Miljöpartiet ta sig en tankeställare.

Om nu Miljöpartiet menar allvar med att de vill avbryta samarbetet med vänsterpartiet då de anser att det är "bakåtsträvande och gammalmodigt" så är det bara att gratulera till den insikten. Men om de nu verkligen vill ge miljön en chans framöver, är Socialdemokraterna den naturliga partnern? Är det verkligen de som för en politik där det blir pengar över för miljön? Jag betvivlar det starkt.

En miljökämpe av moderna mått, han ser till att vi är aktiva inom EU, att vi satsar på att bygga ut våran kärnkraft och får anläggningar för att på ett säkert sätt ta hand om avfallet (i våra egna urberg). Vidare satsar han på att våran industri ska bli så miljövänlig som möjligt, att långtradare ersätts med tåg, att kringleder byggs runt våra större städer, att mer forskning anslås till miljöförebyggande åtgärder och att vi exporterar vårt kunnande.

Han satsar också stenhårt på att få ner statens utgifter i övrigt. Vi måste få folk i arbete och bli friskare.

Jag vill ge Miljöpartiet ett tips. Tänk efter vad ni skulle kunna göra för miljön om ni allierar er med regeringen. Tänk lite större. Ni behöver inte hålla kvar vid den något osammanhängande politik som vänsterblocket mal på med. Om ni nu ska förnya er, gör något radikalt. Då får ni mycket bättre resultat.

Länkar:
Mp:s attack på vänsterpartiet (DN)
Mp väljer bort v i valallians 2010 (SvD)
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: