2007-10-06

Avgångsvederlag för politiker

Göran Persson får avgångsvederlag och det diskuteras vitt och brett om det är vettigt att han fortsätter kvittera ut detta trots att han bevisligen har ett företag som går med vinst. Tanken är ju att ersättningen ska minska när mottagaren uppbär en alternativ inkomst. Sann sosse som han är, Persson, så väljer han naturligtvis att inte plocka ut någon lön från företaget så att kan kan ta ut maximalt av våra skattemedel. Solidariskt så att det förslår, inte sant?

Jag förstår inte riktigt varför politiker ska ha ett avgångsvederlag. Speciellt inte politiker i ledande ställning. Deras anställning är inte otrygg (vilket nog var förevändningen från början) och även om den var det så gäller svensk lag om uppsägning. Därefter finns det A-kassa. Detta skyddsnät som ska hjälpa alla andra, är det inte gott nog åt politiker? Tydligen inte. Det anses att de ger sig ut i en otrygg situation när de sätter sig i beroendeställning till sina väljare. Men vad är skillnaden egentligen. Vilket företag är inte beroende av sin kundbas? Är det inte ganska bra att en politiker måste lyssna på och övertyga sina väljare?

Men OK, låt oss anta att politikerna står över de trygghetssystem de skapat åt pöbeln (oss andra) och verkligen måste ha ett avgångsvederlag. Varför kan det inte betalas ut under samma premisser som a-kassan? Hur mycket tror du att en egenföretagare får i a-kassa? Just det. Ingenting alls! Tror du att det spelar någon roll om någon lön plockas ut ur företaget? Nix, rätt igen. Det blir noll, zero, niente, nada, helt oavsett om någon lön tas ut eller inte. Så länge ditt företag finns och mår bra är du helt enkelt inte berättigad till någon a-kassa. Sen finns det ju lite andra regler också. Hur mycket får du i a-kassa om du inte söker några jobb?

Varför är avgångsvederlaget så annorlunda? Det ter sig mycket mer som en pension än som en trygghetsförsäkring tycker jag. Och därmed faller hela argumentationen för dess existens.

Länkar:
Så mycket får statsråden i avgångsvederlag (DN)
Perssons konsultpengar granskas (SvD)


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: