2007-10-01

Ofoget och yttrandefriheten

Det har varit mycket skriveri om yttrandefrihet på senare tid. Nu är det nog dags att skriva lite till. Vår kära pressombudsman, Yrsa Stenius, betraktar nämligen bloggar som ett ofog som måste rensas upp.

För mig har det här klara paralleller till rondellhundar och den debatt som följde. Yttrandefriheten anser jag vara ohotad. Man får säga precis vad man vill. Med friheten kommer sedan ansvar och samvete, d.v.s. man behöver inte säga precis vad man vill bara för att man får. Alex Schuman tycker inte om sin spegelbild och Yrsa Stenius tycker att det var på tiden att han slutade blogga. Så långt allt väl. Man är fri att tycka vad man vill.

Det som oroar lite är att Yrsa Stenius är just pressombudsman och att hon vill "rensa upp" bland bloggarna. Hur ska hon bära sig åt för att göra det? Är hon ute efter någon slags lagstiftning som ska förbjuda olika yttringar? D.v.s. vill hon begränsa yttrandefriheten? Det vore ruskigt. Om hon däremot bara vill väcka debatt och slå ett
slag för moral och etik, ja då är jag helt inne på hennes linje.

Sådär jätteorolig är jag dock inte. För även om Yrsa skulle lyckas med konststycket att få till någon form av begränsning (vilket jag starkt tvivlar på) så kan det bara få laga kraft i Sverige. En blogg kan läggas var som helst i världen och fortfarande nå allt och alla så länge man inte begränsar användningen av nätet. Men det är klart, det finns ju de som förespråkar det också. Lite fina små filter som gör att vi inte kan hitta det ena och det andra.

Länkar:
Yrsa Stenius: Det var på tiden (SvD)
Om PO hatar bloggar lär hon få problem (SvD)
Andra bloggar om:
, ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Yrsa. Inte Ylva.

Thomas sa...

Oops!

Anonym sa...

Jag varnade för länge sedan att Yrsa Stenius är en fara för yttrandefriheten...

http://anti-oppositionen.blogspot.com/2007/05/en-gigantisk-frlust-fr-yttrandefriheten.html