2007-10-03

Den djupa onskan

Jag läste häromdan om en gammal dam som gjort det till en livsuppgift att hålla rent och snyggt runt en närliggande station. Skribenten skrev om ondska och var otroligt besviken och arg på den som stulit damens plockverktyg. Hur lågt får man sjunka?

Det finns tyvärr många exempel på dylika bottennivåer i samhället. Man stjäl från de som behöver allra mest. Man stjäl till och med bidrag till U-länder. SIDA, som har hand om vårat skattefinansierade bidrag till utlandet får nu skarp, och till synes väldigt välbefogad, kritik från riksrevisionen. Man konstaterar bl.a. att det är endast tre personer som sköter Sidas interna granskning och att den avdelning där riksrevisionen nu upptäckt oegentligheter inte har granskats på över fem år!

Nu svallar känslorna höga och högt uppsatta politiker efterlyser mer granskning.

Själv undrar jag följande: Om det nu finns ett antal personer inom SIDA och dess underorganisationer som ägnat sig åt den typ av brott där de tillskansar sig pengar på svältande krigsoffers bekostnad, räcker det då med att en utredning i vanlig ordning slår fast att det "brustit i kontrollen"? Eller kommer dessa personer att åtalas och få långvariga fängelsestraff? Tyvärr tror jag att man i vanlig svenska myndighetsanda kommer att slå fast att ingen person kan hållas ansvarig.

Det ska bli intressant att se fortsättningen. Själv hoppas jag innerligt att de som stal åker dit rejält, får sitta i fängelse under många år och dessutom måste betala tillbaka vartenda öre med rejäl ränta! Gärna i kombination med straffarbete i de land som drabbats. Fy tusan vad lågt!

Länkar:
Stora brister i intern biståndsgranskning (SvD)

Förödande kritik mot Sida (DN)
Jämtin anmäls till KU (DN)
Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Dritz sa...

Äntligen en seriös och bra blogg. Håller med. Vi verkar ha lika åsikter.