2007-08-29

Fotboll och straff

Många minns säkert fotbollsskandalen i somras när en domare attackerades av en berusad dansk supporter. Supportern stod inte speciellt högt i kurs efter det tilltaget.

Parken kräver nu sju miljoner i skadestånd från supportern för att täcka intäktsförluster de åsamkats i samband med att två matcher flyttades till Århus. Jag ställer mig lite frågande till alltihop.

För det första tror jag att UEFA, när de utdömde straffet, gjorde det för att sända en tydlig signal till Köpenhamn och Parken att deras säkerhetsarrangemang måste förbättras och att staden måste göra mer för att komma tillrätta med huliganer. Jag tror att UEFA, precis som de flesta andra, insåg att ansvaret till stor del ligger på arrangören. Om man nu är så ivrig att få in biljettintäkter att det sitter supportrar som druckit (eller fortfarande dricker) 15-20 öl i publiken och samtidigt är så gniden att man inte har tillräcklig säkerhet för att hålla dem borta från planen, då får man nog ta en del av konsekvenserna.

För det andra, visst gjorde supportern ett grovt övertramp. Visst bör han få ett kännbart straff. Men straffet måste stå i propotion till brottet. Han är 29 år idag och har mindre än 37 år kvar till pension. Han måste allstå under resterande del av sitt liv betala av ca 200.000 kr varje år om han ska ha en chans att betala av det skadestånd som nu utkrävs. Hela hans liv blir förstört. Allt på grund av en enda dumhet som han gjorde när han befann sig på fyllan och i extas efter att Danmark kvitterat till 3-3. Vad hade straffet blivit om han i stället misshandlat en annan supporter grovt? I det här fallet blev ingen skadad.

För det tredje (och kanske inte helt seriöst, men ändå), Århus måste ju fått en ganska rejäl ökning av sina intäkter p.g.a. de matcher som flyttades dit. Om supportern nu ska betala skadestånd för intäksförluster på ett ställe, då borde han rimligen kunna få den intäktsökning som skapades på ett annat. Jag tvivlar dock starkt på att Århus ser det på det sättet.

Danska fotbollsförbundet DBU kommer tydligen också att ge sig på supportern. Jag tycker det är naivt av både DBU och Parken. De vill säkert statuera ett avskräckande exempel men i stället framstår de som maktfullkomliga organisationer som inte vill ta på sig någon del av ansvaret.

"Something is rotten in the state of Denmark" (Hamlet).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer. Hela det rättsliga efterspelet framstår som aningen löjligt. Helt ok om de stämmer honom men om han blir dömt att betala... ja då får man ta sig en funderare innan man stannar till i danmark igen. Parken och danska fotbollsförbundet borde ha aggerat innan, inte efter!
Till killen skulle jag vilja säga. Glöm det hela och gå vidare i livet! Det är lugnt. Det ordnar sig!

Anonym sa...

Herregud, 23 eller 22 idioter på en gräsmatta! Who cares?